blog

کپسول آتش نشانی برای منزل و آپارتمان را چگونه انتخاب کنیم؟

کپسول مناسب منزل

کپسول مناسب منزل

کپسول مناسب منزل و آپارتمان یکی از موارد بسیار ضروری در محیط زندگی ما می باشد که باید به آن توجه ویژه ای داشته باشیم. یکی از حوادثی که ممکن است برای هر فردی پیش بیاید آتش سوزی است که می‌تواند در هر مکانی و حتی در منزل مسکونی اتفاق بیفتد. مهار کردن آتش بدون تجهیزات ایمنی غیر ممکن است و سرعت گسترش آتش از آنچه فکر می‌کنید بیشتر است. با این توضیحات می‌توان دریافت که لزوم تهیه کپسول آتش نشانی مناسب منزل و آپارتمان چقدر مهم است و سهل انگاری در این زمینه می‌تواند خسارات جانی و مالی جبران ناپذیری ایجاد کند. برای اینکه با انواع کپسول آتش نشانی آشنا شوید و بدانید کدام کپسول‌ها مناسب منزل است با ما همراه شوید.

آشنایی با کپسول آتش نشانی

تمام ما در طول زندگیمان حداقل یکبار کپسول آتش نشانی را دیده‌ایم. این کپسول به شکل یک مخزن استوانه‌ای است که معمولا به رنگ قرمز است. با توجه به این مطلب که علت شروع آتش سوزی متفاوت است و بر اثر عوامل مختلفی ایجاد می‌شود نحوه برخورد با آن نیز متفاوت است و برای خاموش کردن آتش نیز از کپسول مناسب آن باید استفاده شود .

انواع کپسول آتش نشانی

کپسول‌های آتش نشانی انواع مختلفی دارند که در زیر به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • کپسول پودر و گاز
  • کپسول CO2
  • کپسول فوم
  • کپسول آب و گاز
  • کپسول بیوورسال

برای انتخاب کپسول آتش نشانی مناسب منزل و آپارتمان باید از مشاوران متخصص کمک بگیرید تا گزینه  مناسبی متناسب با محل زندگی خود و عوامل آتش زای آن را انتخاب کنید.

همچنین بخوانید:  کپسول مناسب خودرو

بهترین کپسول آتش نشانی برای منزل

از اولین و مهمترین مسائلی که باید در هنگام قرار گرفتن و زندگی کردن در یک مکان به آن توجه کنیم مسائل ایمنی است. اینکه مکان مورد نظر منزل مسکونی یا محل کار است فرقی نمی‌کند؛ ایمنی مهمترین موضوع است. یکی از این موارد خرید کپسول آتش نشانی مناسب منزل و آپارتمان است.

هنگامی که تصمیم به انتخاب کپسول آتش نشانی می‌کنید و قبل از خرید باید نکاتی را در نظر بگیرید. وسایلی که پتانسیل آتش گرفتن دارند را مشخص کنید. مثلا سیم برق، پارچه، چوب و …. چون در منزل از وسایل مختلفی استفاده می‌شود بهترین کپسول آتش نشانی کپسولی است که برای تمام موارد مناسب است. کپسول اطفاء حریق پودر و گاز توانایی خفه کردن انواع کلاس‌های حریق را دارد و در نتیجه برای منزل از بقیه بهتر است.

کپسول حریق های برقی

کپسول Co2 نیز گزینه دیگری است که می‌توان برای منازل تهیه کرد و عموما برای خفه کردن و خاموش کردن حریق‌هایی به کار می‌رود که منبع برقی دارند. برای حریق‌هایی که به دلیل نوسانات برق ایجاد شده‌اند و منبع ایجاد آتش سوزی الکتریسیته بوده است این کپسول‌ها نسبت به پودر و گاز کارآمدتر و بهتر هستند.

موارد ایمنی برای کار با کپسول CO2

هنگام کار با کپسول Co2 باید نکات و موارد ایمنی را رعایت کنید تا آسیب نبینید.  از این کپسول‌ها در محل‌هایی که جریان  هوا وجود ندارد استفاده نکنید یا از ماسک استفاده کنید چون استفاده از این کپسول باعث از بین رفتن اکسیژن هوا می‌شود و در نتیجه باعث خفگی و مرگ می‌شود. حذف اکسیژن از محیط باعث می‌شود تا یکی از سه عنصر اصلی آتش سوزی حذف شود و در نتیجه به فرایند خاموش شدن اتش کمک بسیاری می‌کند. مورد بعدی که باید رعایت کنید این است که محتویات کپسول در دمای بسیار پایینی قرار دارد و در نتیجه تماس این محتویات با بدن باعث سوختگی بر اثر سرمای شدید می‌شود که بسیار خطرناک است.

انواع کپسول آتش نشانی از نظر وزن

وزن کپسول آتش نشانی بر اساس چند مورد مشخص می‌شود که شامل مساحت محل نصب کپسول، حجم و نوع مواد قابل اشتعال موجود در محیط است. کپسول‌های آتش نشانی که به صورت دستی می‌توان از آن‌ها استفاده کرد بین ۱۲ تا ۱۴ کیلو وزن دارند. کپسول‌های که وزن بیشتری دارند به صورت چرخدار طراحی می‌شود. کپسول‌های سنگین‌تر سطح پوشش بیشتری ایجاد می‌کند.

یعنی که مساحتی که کپسول قادر به خاموش کردن آن است بیشتر است. ارتفاعی که کپسول‌ها در آن نصب می‌شوند نیز مهم است و طبق استاندارد خاصی انجام می‌شود. کپسول‌هایی که وزنشان از ۱۸ کیلو کمتر است در ارتفاع ا متری نصب می‌شوند و کپسول‌های بالای ۱۸ کیلو در ارتفاع ۵/۱ متری نصب می‌شوند. کپسول آتش نشانی مناسب منزل و آپارتمان معمولا  در حدود ۱۲ تا ۱۴ کیلویی هستند.

آشنایی با اجزای مختلف کپسول

یک کپسول آتش نشانی دارای اجزای مختلفی است که در زیر به آن‌ها اشاره کردیم.

  • مخزن کپسول که استوانه‌ای شکل است و بسته به نوع کپسول شامل پودر، آب یا گاز دی اکسید کربن تحت فشار است.
  • دسته نگهدارنده برای جابه‌جایی کپسول
  • پین که بین اهرم و دسته قرار دارد و به شکل سوزن است و مانع از خروج محتویات داخل سیلندر یا همان مخزن می‌شود.
  • اهرم یا ضامن که با فشار دادن آن و سپس بیرون کشیدن پین باعث خروج محتویات کپسول می‌شود.
  • شیلنگ هدایت کننده که باعث افزایش سرعت مواد و هدایت دقیق مواد روی محل آتش سوزی می‌شود. این شیلنگ در کپسول‌های CO2 به صورت شیپور است.

رنگ کپسول‌های آتش نشانی نشان دهنده چیست؟

در گذشته کپسول‌های آتش نشانی به رنگ‌های مختلفی موجود بود و هر کدام نشان دهنده محتویات داخل کپسول بود. کپسول‌هایی که حاوی آب هستند به رنگ قرمز ،کپسول‌های CO2 سیاه، کپسول‌های حاوی پودر به رنگ آبی و کپسول‌های بیوورسال به رنگ سبز بودند. اما در ایران تمام کپسول‌ها قرمز هستند و با نوارهای رنگی به روی بدنه مشخص می‌شود.

انواع کپسول آتش نشانی و کاربرد آن

کپسول‌های آتش نشانی در انواع مختلف موجود است و هر کدام کاربرد خود را دارد.

کپسول آتش نشانی CO2

این کپسول برای خاموش کردن آتش سوزی‌های ناشی از برق است و چون رسانی الکتریسیته نیست باعث خرابی وسایل نمی‌شود. بهتر است در هنگام کار با این کپسول تا حد ممکن به آتش نزدیک شوید  چون قدرت پرتاب محتویات این کپسول ۲تا ۴ متر است. حداقل ۱۶ ثانیه طول می‌کشد تا محتویات این کپسول‌ها خالی شود. این کپسول مناسب برای اطفای حریق نوع B و C‌است.

کپسول آتش نشانی آب و گاز

تامین فشار در این کپسول از گاز CO2  از طریق یک کارتریج انجام می‌شود. امکان استفاده مجدد از این کپسول وجود ندارد. حداقل مدت زمان تخلیه این کپسول ۶۰ ثانیه است. این کپسول مناسب حریق نوع A است و برای خاموش کردن آتش ناشی از سوختن مبل، چوب، کارتن، فرش و …. به کار می‌رود. این کپسول می‌تواند به عنوان یک کپسول آتش نشانی مناسب منزل و آپارتمان در نظر گرفته شود.

کپسول آتش نشانی فوم

برای اطفائ حریق مایعات از این کپسول استفاده می‌شود و مخزن این کپسول یک نوار خردلی دارد که مشخص کننده این کپسول است. فوم مانند آب برای خاموش کردن آتش وسایل برقی و کاغذی مناسب نیست. از این کپسول نسبت به سایر کپسول‌ها کمتر استفاده می‌شود. اما برای خاموش کردن مایعات قابل اشتعال بهترین است. فوم با سرعت بالایی روی سطح مایع در حال سوختن را می‌پوشاند و مانع از رسیدن اکسیژن به آن می‌شود و به این ترتیب آتش را خاموش می‌کند. از این کپسول در حریق‌های نوع B استفاده می‌شود.

کپسول اتش نشانی پودری (پودر و گاز)

هر نوع حریقی را می‌توان با این نوع کپسول خاموش کرد. اما بهترین گزینه برای خاموش کردن حریق ناشی از مایعات و فلزات است. تفاوت اصلی این کپسول‌ها در پودری است که در آن‌ها استفاده می‌شود. از این کپسول برای خاموش کردن حریق‌هایی با وسعت بالا، مایعات اشتعال زا، منشا الکتریکی و گازهای اشتعال زا استفاده می‌شود. این کپسول برای خاموش کردن انواع حریق در کلاس‌های A، B، C و  D‌مناسب است. این کپسول هم می‌تواند به عنوان یکی از انواع کپسول آتش نشانی مناسب منزل و آپارتمان در نظر گرفته شود.

کپسول اتش نشانی بیوورسال

این کپسول‌ها دارای ویژگی‌هایی هستند که در زیر به آن‌ها اشاره کردیم.

  • دوستدار محیط زیست
  • عدم بازگشت شعله
  • عدم خورندگی
  • توانایی بسیار بالا در خاموش کردن آتش‌های بزرگ
  • هر ۴ عامل اصلی در آتش سوزی را مهار می‌کند (اکسیژن، حرارت، سوخت، زنجیره آتش)

این کپسول برای خاموش کردن حریق در کلاس B و C مناسب است .

تفاوت کپسول‌های CO2 و پودری

این کپسول‌ها دو تفاوت با هم دارند. ۱- از نظر ظاهری و ۲- از نظر کاربری. روی بدنه کپسول‌های CO2‌ خط جوش وجود ندارد و دهانه خروجی آن‌ها به شکل قیف است. کپسول‌های پودری به این شکل نیستند. از نظر کاربری کپسول‌های پودری به طور گسترده‌تری استفاده می‌شوند ولی کپسول‌های CO2 به صورت ویژه برای حریق ناشی از الکتریسیته استفاده می‌شوند.

کپسول آتش نشانی مناسب آشپزخانه

مواد غذایی موجود در آشپزخانه ماهیت متفاوتی دارند و کپسول آتش نشانی مناسب منزل و آپارتمان به ویژه اشپزخانه کپسول‌های حاوی مواد شیمیایی شامل بی کربنات پتاسیم است که در دمای بالا به دی اکسید کربن تبدیل می‌شود. دی اکسید کربن باعث نرسیدن اکسیژن به آتش و خاموش شدن آن می‌شود.

خاموش کننده مناسب پارکینگ

یکی از بخش ‌هایی که در هر منزل یا آپارتمان باید به ایمنی آن توجه کرد پارکینگ است و چون در اغلب آتش سوزی‌هایی که در پارکینگ اتفاق می‌افتد مایعات و الکتریسیته وجود دارد کپسول CO2‌ برای آن مناسبتر است.

اهمیت انتخاب سایز کپسول آتش نشانی

چون کپسول‌های آتش نشانی وزن سنگینی دارند و در حادثه ممکن است خانم‌ها یا کودکان مجبور به استفاده از کپسول شوند انتخاب سایز مناسب برای هر مکان اهمیت بالایی دارد. کپسول آتش نشانی مناسب منزل و آپارتمان باید متفاوت از کپسولی که برای یک گاراژ بزرگ تهیه می‌شود انتخاب شود تا تمامی افراد بتوانند به راحتی از آن استفاده کنند.

کلام آخر

کپسول‌های آتش نشانی در حفظ ایمنی جان و مال افراد تاثیر بسیار زیادی می‌گذارد و وجود آن‌ها در  هر مکانی ضروری است. تهیه نکردن کپسول آتش نشانی به بهانه‌های مختلف مانند قیمت بالا یا صرفه جویی و یا تصور اینکه آتش سوزی اتفاق نمی‌افتد اشتباه بزرگی است. در هنگام خرید کپسول به سایز و وزن آن دقت کنید تا تمام افراد ساکن در محل بتوانند به راحتی از آن استفاده کنند. همچنین بهتر است راهنمای طرز استفاده از کپسول را تهیه کنید و کنار آن قرار دهید تا همه افراد بتوانند با مطالعه آن به راحتی در شرایط خطر از آن استفاده کنند.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Capsule suitable for home
Author Rating
51star1star1star1star1star
Software Name
all in one plugin
Software Name
web
Software Category
web

1 دیدگاه در “کپسول آتش نشانی برای منزل و آپارتمان را چگونه انتخاب کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید